Raid nedir sorusunun cevabı için tıklayın.
Asus P5Q Deluxe anakart üzerinde 6 diskli Raid5 + ide disk (işletim sistemi
ve boot) + ide dvdrom ile sistem topladım.
Intel'in "P"serisi çipleri ile 2TB'dan büyük raid volume'ları yaratamama limitide kaldırılmış (256TB) oldu.
Yalnız unutmayın eğer yarattığınız bu volume'a işletim sisteminizi kuracaksanız (bootable) bu durumda 2TB limiti halen geçerli.
Böylece; 6x1.5tb-n-1=7.5TB olan boş alanın tamamı tek bir disk (volume) olarak tanımlanabilmekte. Tabi disk üreticilerinin kapasite hesapları ile işletim sistemlerinin kapasite hesapları farklı olduğından diskler 6.9TB olarak görünmekte. Format atınca bu kapasite biraz daha düşecektir.
Raid5'i oluşturmadan önce aldığım 10 tane 1.5tb'lık Seagate diski tek tek denedim ve son zamanlarda bir klasik haline gelen Seagate markasının bozuk disklerinden birini daha bulmuş oldum.
Diskleri taktım ve raid5 volume oluşturulma işlemi başladı.
Windows altından raid işlemcisini kontrol eden Intel Matrix Storage Manager yazılımı süreyi 41 saat olarak verdi.
Büyük disk kapasiteleri üzerinde raid yapılacaksa verilen süre gayet normal.
Raid, gelecek yıllarda disklerin daha da büyümesi ile beraber volume oluşturulması ve bozulan diskin yerine yeni disk takıldıktan sonraki rebuild işlemlerindeki yavaşlığı (diskler büyüdüğü için) sebebiyle kullanımı git gide azalacak.
Yeni nesil linux tabanlı ZFS (Sun firmasına ait olduğundan yaygınlaşmamakta) ve BRTFS (Oracle, Intel Redhat, Hp ve Ibm desteği) gibi dosya sistemlerin bu engelleri aştığı görülemektedir.
Not: Seagate disk alırken mümkünse kontrol edin. Son bir ayda 3 bozuk disk ile karşılaştım.

Alıntı Yaparak Cevapla