HD Ready Nedir? Full HD Nedir? HDMI Nedir?
1940 model traktör hızında ilerleyen televizyon teknolojisi son bir kaç yıldır büyüt atılımlara sahne oldu.
Hayatımıza önce Plasma TV ler ardından LCD TV ler daha sonrasında ise OLED TV lerle birlikte şimdi de Laser LCD TV ler girdi.
Bu değişimle birlikte yeni yeni kavramlarda duymaya başladık.
Bunların başlıcaları ise; HD Ready, Full HD ve HDMI oldu.
HDMI ile başlayalım 
HDMI: Pin sayısı itibarı ile DVI ile birebirdir. Fakat en büyük farkı DVI ses transferi yapamazken HDMI hem yüksek kalitede görüntü hemde 8 kanallı 192khz sesi kayıpsız bir şekilde aktarabilmesi.
Aynı zamanda HDMI fiyat olarak DVI'dan daha ucuz ve kayıpsız. HDMI 5gb/s veri transferine izin veren bir teknoloji. Full HD görüntü kalitesi yani 1920/1080 pixellik görüntü kalitesi ile birlikte 192khz 8 kanallı bir sesin iletimini yapabilmek için 4gb/s bant genişliğine ulaşmak lazım. HDMI ise 5gb/s hıza kadar ulaşarak geleceğin standartı olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.
HD Ready Nedir?
HD Ready diye tabir edilen dikeyde 720 görüntü çizgisinden oluşur. 720p ismi de buradan gelir. HD Ready nin görüntü çözünürlüğü 1280x720 pixel den oluşur. Eğer HD Ready TV niz varsa bu TV ile HD yayınları tam olarak olmasa da evinizde bulunan standart tüplü TV ye göre oldukça kaliteli bir şekilde izlemenize olanak tanır. Yani izlediğiniz görüntü 921.600 kare (pixel) den oluşur.
Full HD Nedir?
Full HD ise; 1920x1080p çözünürlük demektir. Yani dikeyde 1080 adet görüntü çizgisinden oluşur. HD Ready ile arasındaki başlıca fark ise: HD Ready'de görüntü 921.600 kareden oluşurken Full HD'de görüntü 2.073.600 kareden oluşur. Bu da kabaca bir hesaplama ile en kötü ihtimalle 2 katı net yayın izlemek manasına gelir. Kısaca HD (High Definition),(Yüksek Yoğunluk)'lu yayını kayıpsız bir şekilde izleyebileceğiniz manasına gelir.
Full HD TV'ler ile HD Ready cihazların arasında şu anda oldukça yüksek sayılabilecek fiyat farkı mevcut. Kimi modelde bu fiyat farkı 2 hatta 3 katına çıkıyor.
Ülkemizde HD yayın olmadığı için Full HD TV almak şu an için gereksiz gibi geliyor bana... Bir kaç sene için HD Ready TV alarak dijital yayınları izleyip ülkemizde ciddi anlamda HD yayına başlandığında (bana göre bu süre minimum 3-4 yıl alacaktır).
Full HD TV'yi uygun bir fiyata alıp elinizdeki HD Ready TV'yi de başka bir odaya koyarak evinize gelen arkadaşlarınıza "Nihohahaha evet evet iki adet Plazma/LCD TV'im var birinde film seyderiyorum diğerinde de oyun konsolumu/PC mi bağladım takılıyorum güzel güzel" deme şansına sahip olursunuz?..
| Intel Core i7 920 CPU | Intel DX58SO Extreme Series Mainboard | 1024MB Gigabyte GTX 560 ti GPU | G-Skill 4gb DDR3 1600mhz RAM | FSP Epsilon 700W PSU | CoolerMaster Stacker Case |