Organic Light Emitting Diodes' demektir. Yani; organik ışık yayan diyod anlamına gelir.
OLED'ler katı yarı iletkendir. 100 ile 500 nanometre (metrenin 1000'de 1'i) kalınlığındadır.
İki katmanlı OLED şu parçalardan oluşur:
Substrat: OLED'i destekleyen, yataklık eden tabakadır.
Anot: Cihazdan akım geçerken, pozitif yüklü oyuklar oluşturur negatif yüklü elektronların geçebilmesi için. Şeffaftır.
Organik katmanlar: Bu katmanlar organik moleküllerden veya polimerlerden yapılır.
İletim katmanı: Bu tabaka organik plastikten (Meselâ polyaniline) imal edilir ve anottan elektron oyukları taşır.
Yayıcı katman: İletim katmanından farklı organik plastikten (Örnek: Polyfluorene) yapılır, katottan elektronları taşır, işte ışık burada oluşur.
Katot: OLED'in tipine bağlı olarak şeffaf olabilir de, olmayabilir de. Katot cihaza gerilim uygulandığında elektronları veren tabakadır.
OLED'in Avantajları:
- LED ve LCD'lerde kullanılan panellere göre çok daha ince ve esnektir.
- OLED'in esnek oluşundan dolayı, LED ve LCD gibi panellerin kullanıldığı kasalardaki gibi bir sertlik koşulu yoktur. Eğilebilir, bükülebilir.
- LED'lere göre çok daha parlaktır.
- LED'lerde kullanılan inorganik kristal tabakaya göre çok daha ince olduğundan birden fazla katman kullanılabilir, cam, plastik, vb. yüzeyle desteklenmek zorunda olmadıklarından dolayı çok daha nettir.
- OLED'ler çok daha az enerji tüketir, LCD gibi arkadan ışıklandırmaya ihtiyaç duymazlar.
- OLED'ler kendi ışıklarını ürettiği için çok daha geniş bir izleme açısına sahiptir.
OLED'in Dezavantajları:
- Kırmızı ve Yeşil tabakalı OLED'lerin kullanım ömrü, 46.000 ile 230.000 saat arasında olmasına rağmen, MAVİ tabakanın kullanım ömrü 14.000 saattir.
- Üretim maliyetleri hala çok yüksektir.
- Su OLED'için başlıca düşmandır.
| Intel Core i7 920 CPU | Intel DX58SO Extreme Series Mainboard | 2048MB Sapphire 4890 Vapor X GPU | G-Skill 4gb DDR3 1600mhz RAM | OCZ X Stream 700W PSU | CoolerMaster Stacker Case |
bu led tv ile ayni sey degil heralde, degil mi? led tv cikti simdi samsung 6 milyar gibi bir fiyata sunmustu gecen mavi bilgisayar'da.. henuz ulkemizde sadece samsung satiyor saniyorum..
bu konuda da bir arastirma & paylasim gerek..
led tv teknolojisi patent sahibi kimdir?
hangi firma hangi urununde bu teknolojiyi ne kadar fiyata satmaktadir?
tamamen ledler kullanilinca elektrikten ve isik kalitesi seviyesinden ne kadar memnun kalinir?