Merhaba;
Windows 7 (veya Vista) Bootloader'ına Linux nasıl eklenir onu anlatmaya çalışacağım. Aslında önce Windows'u sonrasında Linux'u kurduğunuz zaman bu işi Grub kendi hallediyor ama tersi durumda veya "ben ille de Windows'un bootloader'ını isterim" dediğiniz durumlarda bunu yapmak için güzel bir çözüm var. Belki bildiğiniz birşey olabilir ama ben yine de ihtiyacı olanlar olabilir düşüncesiyle paylaşmak istedim.
Bu işlem için ücretsiz ama başarılı bir yazılım olan EasyBCD'yi kullanacağız. Programa,
adresinden ulaşabilirisiniz. Yalnız şunu belirtmekte fayda var EasyBCD'nin stabil sürümü olan 1.72'de Linux'un boot edilmesinde sorunlar yaşanabiliyor. Bu sebeple beta sürümlerini deneyebilirsiniz. Ben EasyBCD sürüm 2.0.0.63 ile Ubuntu Linux'u sorunsuz olarak boot edebiliyorum ama 1.72 sürümü ile boot işlemi başarısız oldu. Beta sürümlerine aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz.Kod:http://neosmart.net/dl.php?id=1
Evet gelelim işlemin nasıl yapıldığına.Kod:http://neosmart.net/forums/showthread.php?t=642
İşletim sisteminde önce Windows veya Linux kurmanızın bir önemi yoktur. Sadece birkaç işlem fazladan yapmak gerekecektir.
Önce Windows, sonra Linux kuracaksanız veya tam tersi olan önce Linux sonra Windows kuracak olsanız bile mutlaka şuna dikkat ediniz. Linux kurulumu aşamasına Bootloader'ı yüklerken MBR'ye yani diskin başına değil, Linux kurduğunuz partition'un (bölümün) başına kurunuz(Örneğin, /dev/hda5 ext3, /dev/hda6 swap ise bootloader'ı yüklerken yükleme yeri olarak /dev/hda5'i seçmeniz gerekmektedir.) Aksi takdirde Windows'un bootloader'ını EasyBCD ile tamir etmek veya Linux'u boot edebilmek için herhangi bir Linux Live CD ile sisteminizi açıp ekstra işlemler yapmanız gerekebilir.
Diyelimki, GRUB'u /dev/hda5'e kurdunuz, Windows 7'yi de (veya Vista) kurdunuz. Windows açılıyor, Windows'un orjinal bootloader'ını bozmadan Linux'uma nasıl ulaşacağım derseniz bunun için şu işlemleri takip etmemiz gerekiyor.
1. Yukarıdaki adresten EasyBCD'nin en son beta sürümünü indiriniz.
2. EasyBCD'yi açıp "Add/Remove Entries" düğmesine basınız. Gelen ekranda sağ alt taraftan Linux seçilir.
3. Type olarak kurduğunuz Linux'a ait bootloader (Günümüzde artık LILO pek kullanılmamaya başladı, neredeyse dağıtımların hepsi GRUB kullanıyor.) seçilir. GRUB seçili olarak geliyor, eğer sizin kurduğunuz Linux dağıtımı farklı bir bootloader kullanıyorsa buradan seçebilirsiniz.
4. Name kısmına Windows Bootloader'ında görünmesini istediğiniz ad ve son olarak Device kısmından Linux'u kurduğunuz disk bölümünü seçin. Yalnız swap alanını seçmemeye dikkat edin.
5. Yukarıdaki işlemleri tamamladıktan sonra "Add Entry" düğmesine basarak Linux'u bootloader listesine ekliyoruz ve son olarak pencerenin sağ üst kısmındaki "Save" düğmesine basarak yaptığımız değişikliklerin kaydedilmesini sağlıyoruz.
Eğer buraya kadar bir sorun oluşmadıysa bilgisayarımızı yeniden başlattığımızda karşımıza Windows 7 ile beraber Linux seçimi de gelecektir.
Örneğin benim bilgisayarımda oluşan son görüntü aşağıdaki gibidir. (Pencerenin sol üst tarafındaki "View Settings" düğmesine basarak görebilirsiniz.)
İhtiyacı olanlara faydalı olması dileğiyle...
Metin içinde Geçen Kelimeler:
GRUB : Açılımı GRand Unified Bootloader olan GRUB günümüzde birçok Linux dağıtımında kullanılan bir bootloader'dır.
LILO : Açılımı Linux Loader olan LILO daha önceden tercih edilen ama günümüzde yerini GRUB'a bırakan bootloader'dır.
Bootloader : Açılış yöneticisi anlamına gelir. İşletim sisteminin yüklenmesini sağlayan yazılımdır.
Partition : Disk bölümü anlamına gelmektedir. Bir diski ayırdığımız parçalardan her birisine verilen addır.
MBR : Açılımı Master Boot Record olan MBR diskin ilk sektörüdür. Disk üzerinde hangi bilginin nerede olduğu burada tutulur.

Alıntı Yaparak Cevapla