+ Konuyu Cevapla
Görüntülenen Mesaj 1 den 9 - Toplam 9

Konu: KOÅžU

1. Varsayılan KOŞU

Arkadaşlar sağlıklı yaşama doğru bir adım atmak için sabah koşusuna başlamak istiyorum......ancak aklıma binbir çeşit soru geldi

1-ilk önce ne tür bir spor ayakkabası almam gerekiyor?? adidas, nike vs. türde mağazalarından koşu ayakkabısı istediğimde karşıma o kadar çok çeşit çıkarttılar ki ne yapacağımı bilemedim bunlardan bir kaçı sıralamak istiyorum size a-yürüyüş ayakkabısı b-koşu bandı ayakkabısı c-tartan pist ayakkabısı vs. tabi benim tercihim doğada koşu yapacağım ve sol ayak bileğimin daha önceden kırıldığını belirttiğimde maalesef iki farklı ayakkabıcı aynı ayakkabıyı tavsiye etmedi ve tamamen birbirlerinden zıt cevaplar verdiler hal böyleyken ayakkabı alma işi büyük bir kaosa(tabi birde maddi boyutu var) girdi
    2-37 yaşındayım 1:85 boyum kilom 88 bu şartlarda nasıl bir koşu programı yapmalıyım.....

şimdiden teşekkür

2. Post

Çok bilinen ilk yanlışı düzeltelim;
    Koşu iyidir güzeldir de yağları eritmez....

Ne kadar koşman gerektiğini şöyle hesaplamalısın;
    (120-yaş)%60 normal çalışma.
    (120-yaş)%70 performans çalışması.
    Örneğin; Yaşın 35 ise, 120-35=85 çıkar, 85'inde %60'ını alırsak 51dakika, %70'ini alırsak 59,5dakika eder.

Çok bilinen ikinci yanlışı düzeltelim;
    Toprak, asfalt ve koşu bandında yapılan koşu 20 dakikayı geçtiğinde ayak bileğine ve dizlere zarar verir. Bu bakımdan koşu için ideal olanı tartan pistte koşmaktır.

3. Varsayılan

yani şu sonucu çıkarabilirmiyiz verdiğin hesaplamalar sonucu çıkan koşu süresini ancak ve ancak tartan piste uygulayabiliriz ve diğer pistlerde yapılan koşular ayakkabı ne kadar uyumlu ve özellikli olursa olsun koşu süresi 20 dk. geçmemeli......

4. Post

Aynen öyle, tartan olmazsa koşu yapmamak lazım.

5. Varsayılan

peki şimdi doğada hangi sporu yapmam gerekiyor seçeneklerim nedir spor salonuna gitmek istemiyorum

6. Post

Tempolu olarak yürüyebilirsin....

Çok bilinen bir yanlışı daha düzeltelim;
    Yürümek yağları eritmez...

7. Varsayılan

peki yağları sex ve mekik haricinde ne eritir???

8. Varsayılan

Soruya tam olarak yanıtmı bilmiyorum ama, netten yaptığım aramadan çıkan bilgileri aktarıyorum...

Bütçeye göre ciddi yatırım yapmak
    Her ne kadar en az masraflı spor dalı yürüyüş ve koşu olmakla beraber kendine göre bir takım özellikleri de vardır. Tabiatı ile bunların en başında spor ayakkabısı gelir. Spor yaparken muhakkak spor ayakkabı kullanılmalıdır Yürüyüş sporunu işe gidip gelirken yapma durumunda olan dostlara tavsiyemiz; şehir ayakkabılarını iş yerinde muhafaza ederek işyerinde değiştirmeleridir. Şehir ayakkabısı ile yürüyüş eklemlerde büyük hasara sebep olur. Ciddi yatırımdan amaç spor yapmayı teşvik etmesidir, Bütçenin elverdiği ölçüde ama önemsenecek bedeller ödenerek bir takım yatırım yapılmalıdır. Pahalı bir spor ayakkabısı, zevke uygun eşofman, spor saati (nabzındı kontrol eden], kondisyon bisikleti, yürüyüş bandı vs vs gibi. Alınan bu nesneler her zaman göz önünde bulunacak yerlere konmalıdır. Ödenmiş olan para bir anlamda sizi onu kullanmaya ve spor yapmaya teşvik edecektir,

Ne ölçüde spor yapmalıyız:
    Başında dediğimiz gibi doktorlarımız spor yapılmasını ısrarla tavsiye etmelerine rağmen ne ölçüde spor yapılması konusunda ayrıntılara girmemekte yuvarlak tavsiyeler ile yetinmektedirler. Halbuki konunun üç dört adet belli kesin ölçüleri vardır. Bunlar sırası ile:

1. Kalp-damar sisteminde spor yapmayı sakıncalı kılan bir arıza olup olmadığı tespit edilmelidir. Bu konuda günümüzde tıp fevkalade ilerlemiştir.
    2. Haftada asgari 4 gün belli ölçülerde spor yapılmalıdır, Birkaç günün sporu hepsi birden bir güne sıkıştırılmamalıdır.
    3. Günlük yürüyüş sporu 40/45 dakika, hafif koşu sporu 20;25 dakika olmalıdır.
    4. İmkan olduğunca beton ve sert zeminlerden kaçınmalı, toprak ve çim zeminler tercih edilmelidir.
    5. Spora başlamadan evvel ve dönüşte muhakkak bir bardak su içilmelidir.
    6. Yürüyüş temposu; dakikada asgari 130 adım olmalıdır.
    7. Sizi uzaktan görenler "Bu şahıs spor yürüyüşü yapıyor" demelidir,

9. Varsayılan

Gene netten bulduğum uygun spor ayakkabılarla ilgili bilgi

Uzun koÅŸu

Neye bakmalı: Koşu ayakkabısı bakıldığında, en üstün tampon kullanımı, ve yüksek düzeyde dayanıklılık aranmalıdır. Satıcıdan ayağınıza bakmasını ve ona göre size ayakkabı önermesini rica edin. Bazılarının ayakları inceyken, bazılarınınki yandan taşma yapabilmektedir. Bu size hangi ayakkabının uygun olduğunu ve hangi kemer desteğine ihtiyacınız olduğunuz belirleyecektir.

Faydası: İlk fark edeceğiniz şey bilekteki destek olacaktır, bu uzun koşularda çok önemlidir. Ayakkabının tamponları iyiyse, daha az diz ve sırt ağrısı çekeceksiniz. En son olarak kaliteli bir ayakkabı eskime belirtileri göstermeden önce 500 mil kullanılmalıdır.

Tavsiye: Asics GEL-Nimbus VIII

Yürüyüş ayakkabısı

Neye bakmalı: Bu durumda topuk kısmındaki tampon önemlidir. Bu ayakkabıyı birçok aktivitede kullanacağınız için, her çeşit hareket için size destek olmalı. İz yapmayan plastikten olması spor salonunda kullanmak için iyi olacaktır. Antrenmanlarda kullanacağınız dayanıklı bir ayakkabı olması.

Faydaları:
    Ayakkabının altında yer alan plastiğin esnekliği her türlü hareketi rahatça yapmanızı sağlayacaktır. Yerden çekiş gücü iyi olacaktır bu da dur-kalk aktivitelerinde faydalıdır. İyi bir tamponlama ile antrenman sonrası yorgun hissetmeyeceksiniz.

Tavsiye: Nike Air Max 90 TR LTR

Ağırlık kaldırma

Neye bakmalı: En önemli şey bilek desteğidir. Buna ilaveten ayakkabının hafif ve rahat olmasını istersiniz.

Faydaları: Ayağına destek verecek ve bilek dönmesine engel olacaktır. Hafif olduğu için ayakkabı ekstra bir ağırlık yapmayacaktır.

Tavsiye: Otomix Ultimate Trainer

+ Konuyu Cevapla

Konu Bilgileri

Bu Konuya Gözatan Kullanıcılar

Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)

Bu Konu için Etiketler

Mesaj Yetkileriniz

• Yeni konu açmaya yetkiniz yok
  • Cevap yazmaya yetkiniz yok
  • Eklenti yüklemeye yetkiniz yok
  • Mesajınızı düzeltmeye yetkiniz yok