Muratın bahsetmiş olduğu Export ve import araçları CP işletim sistemi üzerinde çalışan ve konfigürasyona ait yedekleri alabilmenizi sağlar. Özellikle yönetim amaçlı kullanılan SmartCenter Server üzerinde çalıştırıldığında tüm sistemlere ilişkin objeleri, sertifikaları, kuralları, kullanıcı bilgileri vb. içerir.
Bu araçların güvenlik duvarı olarak çalışan modüller üzerinde kullanılması bu açıdan çok fayda sağlamaz. Çünkü konfigürasyonlar FW üzerinde derlenmiş halde bulunur. Fakat modüller üzerinde işletim sistemi ile ilgili bilgiler ve konfigürasyonları almak önemlidir; örneğin arayüzlerin IP yapılanması, DNS, routing vs.
Eğer işletim sistemi bazında yedek almak ve bu yedekleri bir TFTP sunucuya atmak istiyorsanız kullanabileceğiniz araç ise "snapshot", aldığınız snapshotlardan geri dönüş ise "revert" komutu ile olabilmektedir.
Bu komutların nasıl kullanılacağına ilişkin bilgileri zaten komutu direkt yazdığınızda ekranda görebilirsiniz.
Komutların detaylı kullanımları Check Point SecurePlatform AdminGuide ta bulunabilir.

Alıntı Yaparak Cevapla